1 görüntülenme
Türkçe kategorisinde (26.6k puan) tarafından soruldu
SARIKIZ EFSANESİ

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

(26.6k puan) tarafından cevaplandı

   KIZ KULESİ EFSANELERİNDEN BİR ÖRNEK

  • Anlatacağımız bu örnek  Kız Kulesi efsanelerinin Türk versiyonu gibidir.
  • Battal Gazi'nin en büyük amacı İstanbul'u feth etmektir. Bunu gerçekleştirmek için Anadolu'dan gelir ve İstanbul'u kuşatmak için çalışmalara başlar. Fakat Üsküdar'a bulunan   kulenin önüne gelir. Kulede yaşayan kızı görünce kıza aşık olur.
  • Kız Kulesinde yaşayan kız Üsküdar tekfurunun güzeller güzeli kızıdır. Battal Gazi'nin İstanbul'u kuşatmak için geleceği haberini alır ve hazinesinin ve güzeller güzeli kızının Türklerin eline geçmemesi için Üsküdar sahilinde bulunan kuleye hapseder. Kulenin önüne gelen Battal Gazi kıza aşık olunca  İstanbul'u kuşatma amacı kalmaz. Kulenin önüne karargah kuran Battal Gazi yedi yıl sonunda bir gece kayıkla kulede bulunan  hazineyi alır ve tekfurun kızını kaçırır. Bu olaydan sonra bu kuleye KIZ KULESİ  adı verilir.

                                                      KIZ KULESİ YILAN EFSANESİ

  • Zamanın Bizans İmparatorunun hiç çocuğu olamamaktadır. Yıllar sonra bir kızı olan imparator bütün ülkede şenlik yapılmasını emreder. Sarayda yapılan eğlence sırasında eğlencede bulunan kahinlerden bir tanesi imparatora kızının 18 yaşına geldiği zaman bir yılan tarafından sokulacağını ve prensesin öleceğini kehanetinde bulunur.
  • Prenses büyür çok güzel dillere destan bir kız olur. Prenses için söylenen kehanetin önüne geçmek isteyen imparator Üsküdar'da sahilde bulunan kayalığın üzerine bir kule yaptırır. Bu kuleye sadece kayık ile gidilebilmektedir. Prenses burada yaşamaya başlar. Yılanların suyu aşıp kuleye gelemeyeceği düşünülmektedir.
  • Prenses 18 yaşına bastığı gün babası tarafından kendisine gönderilen meyve sepetinin içinde bulunan yılan tarafından sokulur ve prenses ölür. Bu olaydan sonra bu kuleye KIZ KULESİ adı verilir.

 SARIKIZ EFSANESİ

Sizlere anlatacağım efsane  Marmara bölgesi ile Ege bölgesi sınırından Kazdağlarının zirvesinde ortaya çıkan SARIKIZ EFSANESİ  dir. Kaz dağlarının en yüksek tepesinin ismidir Sarıkız Tepesi.

 

Bilinmeyen  eski zamanların birinde Güre diye bir köy varmış. Bu Güre köyünde güzeller güzeli  sarı bir kız yaşarmış. Bu kıza köyün bütün gençlerini bırak başka köylerden gelen birçok taliplisi varmış. Sarı kızı gören onunla evlenmek için can atarmış. Bin bir zahmetle büyütülen kızını baba kimseye vermek istemez kimseyi kızına layık görmezmiş.

Kızı alamayan gençler kendi aralarında konuşurken Sarı kız hakkında hikaye uydurup iftira atmışlar. Uydurdukları hikayeyi gidip babasına söylemişler.

“Bilmiyorsan öğren kızın kötü yola düştü. Ya kızını öldür yada çekip git” derler.

                İftira olduğunu bilir babası ama yapacak bir şey yoktur. Artık söylenti  yayılmıştır.

                Baba kızına kıyamayacağını  anlar ve düşünüp karar verir; köylülerin ağzı sussun  ve kendisini rahatsız etmesinler diye kızını gözden uzak bir yere götürmesi gerektiğine karar verir.

 Kaz sürüsünü ve kızını yanına alan baba kaz dağlarının zirvesine doğru yala çıkarlar. Bir taraftan kazları güderler bir taraftan zirveye varırlar. Zirveye varınca babası kazı ve kızını zirvede bırakır köye görü döner. Kurtlar yerse haberim olmaz, yaşarsa da kaderiymiş derim der.

Kader bu ya Sarıkız ölmemiş. Kazları ile birlikte yaşamaya devam etmiş. Gelip giden yolculara yardım etmiş, yol göstermiş.  Bu yardımları anlatılmaya başlayıp Sarı kızın babasının kulağına gider. Babası kızını merak edip yanına gider.

Sarı Kızı babasını görünce sevinir koşa koşa yanına gider. Buyur etmiş ona ikramlarda bulunmuş. Babası ikramları yerken kızından su ister. Sarıkız elini uzatarak çok uzak olan Güre çayından  suyu doldurur babasına verir. Babası kızının ermiş olduğunu görür sevinir.

Sarıkız ve babası öldüklerinde mezarları bu  tepeye  yapılmıştır. Bu tepenin adı SARIKIZ TEPESİ

Babasının öldüğü ve gömüldüğü yere ise BABA TEPE veya KARTAL TEPE  adları verilerek adları ve hikayeleri yaşamaktadır.

Başarılar dilerim

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...