1 görüntülenme
Sağlık kategorisinde (860 puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

(860 puan) tarafından cevaplandı

Beş tane şok türü bulunmaktadır.

Hipovolemik şok: 

Kanama, aşırı ishal ve kusma, aşırı terleme, geniş yanıklar gibi kan ve sıvı kaybına bağlı olarak gelişen kanamalardır. 

Belirtileri: Terleme, solukluk,siyanoz,anksiyete,bilinç düzeyinde azalma,huzurusuzluk,dilate pupiller,mukoza kuruluğu,kapiller dolumda azalma,metabolik asizdoz, oligüri, anüri,bağırsak seslerinde azalma,ekstremitlerde yüzeysel ven kollapsı.

Kardiyojenik şok : 

Kalp kasının görevini yerine getirememesi ve kalbin pompalama gücünün yetersiz kalmasına bağlı olarak gelişen şok türüdür. Genellikle kalp krizi ya da kalp yetmezliği, ritim bozukluğu ve kapak hastalıkları gibi durumlarda görülür.

Belirtileri: oligüri,anüri,hipotansiyon,taşikardi,taşipne,hipotermi,ajitasyon,renal kan akımında azalma, juguler venöz dolgunduk,dil kökündeki venlerde dolgunluk.

Anaflaktik şok : alerjik bir durum olan anaflaktik şok, kalp debisi ve kan basıncının aşırı derecede azalarak, kişinin duyarlı olduğu bir antijenin dolaşıma girmesi ile meydana gelen antijen-antikor reaksiyonu sonucu gelişir. İlaçlar,besinler,zehirli hayvan ısırık ve sokmaları, inhalanlar (polenler) , biyolojik malzemeler anaflaktik şok gelişimine neden olabilmektedir.

Belirtileri:  Rinit, larengeal ödem, hipotansiyon,dispne, kaşıntı,aritmi,öksürük, nefes darlığı,hırıltılı ve wheezing solunum, bayılma,ürtiker,dolaşım bozukluğu. 

Septik şok: Sıklıkla bakteriyel enfeksiyonlarda görülen şok tablosudur.

Belirtileri: Yüksek ateş,yaygın damar içi koagülasyon,hipotansiyon, hipoperfüzyon.

Nörojenik şok: sempatik tonüsünün kaybolmasına bağlı olarak konstrüksiyon yeteneği kaybolan damarda meydana gelen özellikle venlerin yaygın dilatsyonu ile sonlanan bu durumda ortaya çıkan şok tablosudur.

Belirtileri: kuru ve sıcak deri,bradikardi,reflekslerde azalma, rektal ve mesane sfinkterlerde kontrol kaybı, paralizi.

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...