1 görüntülenme
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kategorisinde tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

(5.3k puan) tarafından cevaplandı

Kadercilik demek Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlük'te "Her şeyin, alın yazısına göre önceden belirlenmiş olduğuna, insanın bu önceden belirlenmiş olan alın yazısını değiştiremeyeceğine inanan dünya görüşü, kadercilik, cebriye, fatalizm." olacaktır.

Kadercilik Anlayışı ve Zararları

Kadercilik anlayışı insanların kendi gelecekleri üzerinde hiçbir şeyi değiştiremeyeceklerine inanmak demektir. Hayatında hiçbir şey üzerine kontrolü olmadığına inanır. Bu kişiler bu yüzden hayatlarını geliştirmek için herhangi bir çabada bulunmazlar. Örneğin, kaderci olan bir öğrenciyi ele alalım. Sınavlarda alabileceği notu artırabileceğini düşünmez çünkü tüm notların kaderinde olduğunu düşünür.

Buna karşılık tevekkül inancında ise insanlar elinden geleni yaparlar ve daha sonrasında geri kalanını Allah'a bırakırlar. Allah işte bunun sonunda onlar için hayırlısını verir ve böylece insanlar ellerinden gelenin en iyisini yapması ile hayat kaliteleri artar. Örneğin, sürekli çalışan bir öğrenci sınavlarında daha yüksek notlar almaya başlar. Daha sonra çok daha iyi yerlere gelebilir. Bunun sonucunda toplum için daha yararlı bireyler oluruz.

İşte bu yüzden kadercilik anlayışı bizim hayatta herhangi bir adım atmamızı, topluma iyi bir insan olmamızı engeller. Buna karşılık tevekkül anlayışı ile toplumda yer alır ve böylece toplum daha iyi olur.

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...