1 görüntülenme
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kategorisinde (26.6k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

(26.6k puan) tarafından cevaplandı

KADERCİLİK

                İslam inancının temellerinden biri olan kadere inanmak insan hayatına yön veren bir özelliğe sahiptir.

                Kadercilik kişilerin anlamakta güçlük çektikleri bir anlayıştır. Yanlış bir kadercilik anlayışı benimsendiği anda hayat tamamen farklı yönlere doğru kaymaya başlar. Kadercilik, her şeyin daha önceden belirlendiği ve bu akışa göre devam ettiğine ve insanların bu akışa müdahale edemedikleri gibi bir algılayışla değerlendirildiğinde kişilerin hayatı tamamen olumsuz olmaktadır.

                Yaşamak için çalışmak gerektiği gerçeğini bilen insanların iş bulmak veya meslek edinmek için çabalamalarına şahit olmuşuzdur. Kadercilik anlayışını yanlış yorumlayan insanlar Allah’ın rızklarını vereceği için çalışmaya gerek olmadığı gibi inanç geliştirirler. Bu aslında tembelliklerine bir bahanedir. Yani çalışmadan yaşamak istemeleri ile alakalıdır. Tabi bu algılayış kişide yeterli başarılar elde etmesine izin vermez. Kişi başarısız veya asalak bir yaşam sürer.

                İslam inancındaki kadercilik anlayışında ise kişilerin yapacakları işlerle ilgili olarak gerekli bütün hazırlıklarını yapmaları istenir. Hazırlıklar yapıldıktan sonra kalan kısmı kader olarak algılanır. Öğretmen olmak isteyen bir öğrencinin derslerine çalışması  doğru kader algılayışıdır. Başarılı olup sınavlarda bildiği konulardan çıkmış veya çıkmamış olması kaderdir. Atanmak için yeterli puanı alması doğru kadercilik bakış açısıdır. Atanması veya atandığı yer ise kaderdir.

                Kadercilik anlayışı kişilerin bakış açılarına göre algılandığında olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir.

Esen kalın

(32.2k puan) tarafından cevaplandı

KADERCİLİK ANLAYIŞI

                İslam inancında imanın şartlarından temel  unsurlardan biridir. Kadere iman inancı oluşmadığı veya kabul görmediği zaman o kişi iman etmiş sayılmaz.

                İslam dinindeki kadercilik anlayışında insanların kaderlerinin daha önceden bilindiği kabul edilmektedir. Kişilerin kaderi Allah tarafından yazılmış ve belirlenmiştir. Bu anlayıştan dolayı kişiler kader konusunda çelişkiye düşmektedir.

                Kadercilik anlayışında nasıl olsa benden önce biliniyor o zaman yapacak bir şey yok algısının gelişmesi ile karşı karşıya kalınmaktadır. Kadercilik anlayışında dikkat edilmesi gereken temel nokta aslında kişilerin ne kadar sorumluluk üstlenmek istediği ile doğru orantılıdır.

                Kişi karar vereceği noktaya kadar yaşadığı bütün süreçlerin kader olduğunu fakat en son noktada kararın yine kendisinde olduğu bilincinde olmalıdır. Çünkü Allah tarafından bu karar üzerinden değerlendirilecektir. Yani bütün süreçler gelişir ve en sonunda kişi karar verir. Bu karar durumuna göre günah veya sevap kazanır.

                Örnekle açıklayacak olursak;  yolda yürüyen birinin düşmüş bir cüzdanı bulması kaderdir. Bu cüzdanı sahibine teslim etmek veya etmemek kendi kararıdır. Bu noktada sahibine verdiği zaman alacağı sevap ile vermediği zaman alacağı günah durumu Allah tarafından belirlenir

                Kısaca kadercilik anlayışı bizim karar verme sorumluluğumuzdan kaçmamızı sağlamamaktadır.

Başarılar dilerim

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...