1 görüntülenme
Türkçe kategorisinde (32.2k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

(38.7k puan) tarafından cevaplandı
 
En İyi Cevap

Merhaba,

Ağaç Yaş İken Eğilir Atasözü ile ilgili hikaye:

İlk önce Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'nün bu atasözünü nasıl tanımladığına bakalım:

"İnsanlar küçük yaşta kolay eğitilir."

Ahmet Bey yıllar boyunca gece gündüz çalışmış. Haftasonu, bayram, tatil demeden çalışmış. Yıllar geçmiş, Ahmet Bey bir gün evlenmiş. Bir yıl sonra bir kızı olmuş. Ahmet Bey yıllar boyunca çalıştığı için çok yorulmuş. Artık emekli olmaya karar vermiş. Demiş ki, "Kızım ile birlikte ben de çocuk olacağım. O ne öğrenirse ben de onu öğreneceğim."

Kızı konuşmayı öğrenmiş, yürümeyi öğrenmiş. Ahmet Bey'in aklında piyano varmış. Kızı beş yaşına bastığında bir müzik öğretmeni bulmuş. Salonun ortasına da küçük bir piyano koymuş. Bu piyano hem Ahmet Bey'in hem de kızının olacakmış. Gelen müzik öğretmeni ilk saat Ahmet Bey'e ders verir, daha sonra kızı Efsun'a ders verirmiş.

İki ay sonunda kızı o kadar başarılı olmuş ki kitaptaki 50 sayfayı birden bitirmiş. Buna karşılık Ahmet Bey sadece 10 sayfa bitirebilmiş. Ne yanlışmış acaba? Ahmet Bey çok şaşırmış, bir gün öğretmene sormuş: "Öğretmen Hanım, neden kızım bu kadar ilerledi de ben hala 10 sayfayı geçemedim?". Öğretmenin cevabı basitmiş: "Ağaç yaşken eğilir Ahmet Bey. Kızınızın parmakları iki tuşa birden basabilirken siz parmağınızla bir tuşa zor basıyorsunuz. Her şeyi öğrenmek küçükken daha kolaydır."

Başka örnekler için aşağıdaki ödevlere bakabilirsiniz:

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...