Merhabalar,
Beş basamaklı Besin zinciri ile ilgili olarak örnek oluşturalım.
1.Basamak(üreten) 2.Basamak (Tük.) 3. Basamak(Tük.) 4. Basamak(Tük.) 5.Basamak(Tük.)
Ot Ceylan Kurt
Yeşil bitki köstebek Yılan kartal
Arpa fare yılan atmaca Tilki
Buğday çekirge Kurbağa Yılan Atmaca
Ot İnek İnsan
Bütün canlıların hayatta kalabilmesi için enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Su ,azot ve oksijen üçlüsü ile birlikte besin üretiminin başlangıcı yapılabilmektedir. Bu maddeler sayesinde besinler üretilebilmektedir. Bunların besine dönüştürülmesi ile canlılar tarafından kullanılır hale gelebilmektedir. Hangi besinlere dönüştürülmeli derseniz yağlar, karbonhidratlar ve proteinler olarak sıralayabiliriz.
Dönüştürme işinin başlangıcında bakteriler, algler ve bitkiler bulunmaktadır. Güneş enerjisi i le birlikte bunlar inorganik olan maddeleri organik maddelere dönüştürmeyi başarırlar.
Bitkiler olmadan besin olmuyor. Besinlerin olmaması diğer canlıların olmaması anlamına geliyor. Bu süreçte birbirini etkileyen karmaşık bağlantılar oluşmaya başlıyor. Besin zincirinin ilk basamağı üreticilerden oluşurken sonraki basamakların tamamı tüketici basamaklardan oluşur.
Besinlerin ve besinlerin içinde bulunan enerjilerin bir canlıdan üst basamaktaki canlıya aktarılması sürecine besin zinciri demekteyiz. Bu zinciri oluşturan her bir halka bir canlı demektir ve bunlar farklı canlı türlerinden oluşur. Enson basamakta biz insanlar bulunur.
Besin zincirinin en dibinde üretici olan bitkiler bulunurken ikinci sırada otçullar bulunur. Bu otçullar bitkilerdeki enerjiyi alır büyük bir kısmını yaşamak için kullanır kalan az miktarını depolar.
Başarılar dilerim.