KİŞİLİK:Kişinin kendisine has özellikleri manevi ve ruhsal niteliklerinin bir bütünüdür.Kişilik hakkından bir çok görüş vardır.insanlar zamanla kişiliği çeşitli katagorilere bölmüşlerdir.Kişilik! Yani TDK’deki ilk tanımı bir kimseye özgü belirgin özellik, manevi ve ruhsal niteliklerin bütünü, şahsiyet olan ve birkaç farklı anlamı daha olan kelime.
3) Myers-Briggs Kişilik Tipleri ve Özellikler
• E (Dışa dönük) – I (İçe Dönük)
• S (Duyusal) – N (Sezgisel)
• T (Düşünen) – F (Hisseden-Duygusal)
• J (Yargılayıcı) – P (Kavrayıcı)
Birazdan göreceğiniz gibi bu harfler Myers-Briggs modelindeki kişilik tiplerini tanımlamak için kullanılmaktadır. Harflerin daha ayrıntılı açıklamalarından ise şu şekilde kısaca bahsedebiliriz:
E (Dışa Dönük): Dış dünyadan enerji alır, konuşup tartışarak öğrenirler. İnsanlarla iletişim konusunda başarılı olan dışa dönükler, beklemek yerine harekete geçmeyi tercih ederler. Sık sık düşünmeden konuşur, hayatın her alanında esneklik gösterebilirler.
I (İçe Dönük): İç dünyalarından enerji alır, konuşmadan önce birkaç kez düşünürler. Kendi kendilerine daha iyi öğrenir, bir tek kendileri için önemli konularda esnek davranırlar.
S (Duyusal): Gerçekçi olan bu kişiler tecrübelere güvenir, somut olan şeyleri severler. İçinde olduğu zamana odaklıdırlar ve karar alırken sık sık tecrübelerden faydalanırlar.
N (Sezgisel): Adından da anlayabileceğiniz gibi, sezgiseller daha çok sezgilerine güvenirler. Gerçeklikten ziyade soyutluğu sever, olasılıkları ön planda tutarlar. Hızlı karar verir ve kararlarında hislerini baz alırlar.
T (Düşünsel): Mantıklı olan düşünseller, olaylara tarafsız yaklaşır ve kararlarını her şeyi en ince detayına varana kadar somutlaştırdıktan sonra veririler. Sebep-sonuç ilişkisi kurmayı sever ve mantıklı olanı tercih ederler.
F (Duygusal): Duygusallar ise karar verirken yalnızca mantığı değil başka şeyleri de düşünürler. Hem kendileri hem de çevresindeki kişiler için neyin önemli olduğunu ve ortak değerleri önemserler.
J (Yargılayıcı): Sonuç odaklıdırlar ve sürprizlerden hiç hoşlanmazlar. Sistemli hareket etmeyi seven bu kişiler, adımlarını hep planlayarak atarlar.
P (Algılayıcı-Kavrayıcı): Yargılayıcıların aksine akışına bırakmayı bilenler, plan yapmayı fazla sevmez, hayatın getirdiklerine karşı koymazlar. Sonuçtan ziyade sürece bakan algılayıcılar, yeniliklere açık olup esnek davranmayı bilirler.