1 görüntülenme
Türkçe kategorisinde (33.1k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

(33.1k puan) tarafından cevaplandı
 
En İyi Cevap

                                               GÖREV BÖLÜMÜ

  • Noktalama işaretleri bir gün toplantı yapmaya karar vermişler. Nokta koşarak toplantıya geçmiş çünkü neredeyse geç kalacakmış. Ünlem İşareti sallanarak yolda yürüyormuş, saat hiç mi hiç umrunda değilmiş.
  •  Nokta vardığı zaman noktalama işaretleri zaten toplantıya başlamış, Nokta her ne kadar geç gitmiş olsa da fikirlerini söyleme olanağı bulmuş. Görev dağıtımı yapılmış ve herkesin Türkçe cümlelerde nereye gideceği belirlenmiş. Tüm duygular, ifadeler karşılanmış.
  •  Ünlem İşareti vardığında ise herkes neredeyse ayrılmak üzereymiş. Ünlem İşareti bağırmış: "Arkadaşlar lütfen bana da bir görev verin!". Virgül iki kaşınmış, iki düşünmüş. Noktalı virgüle danışmış, soru işaretine soru sormuş. 
  • En sonunda demiş: "Sevgili Ünlem İşareti sen geç geldiğin için senin görevini noktalı virgüle vermeye karar vermiştik. Fakat, sen gelmeye karar verdiğine göre artık sen ünlem bildiren, şaşırma bildiren, kızma bildiren ifadelerde görev alabilirsin.
  • . Buna çok sevinen Ünlem İşareti bağırmış: "Yaşasın artık benim de bir görevim var! Bakın ilk kullanımını da ben yaptım!"
tarafından yorumlandı

Aşırı GÜZEL OLMUŞ 

(32.2k puan) tarafından cevaplandı

Merhabalar,

 

İŞARETLER HAKKINDA

 

Deniz babası ile konuşuyordu. Noktalama işaretlerinin ne işe yaradığını sordu.

Babası ise anlatmaya çalışayım dedi.

 

Güzel konuşmak istedin ve cümlende vurgun olsun istiyorsan cümlenin sonunda durmak için nokta koyarsın. Biraz beklersin insanlar anlattıklarını süzmeye başlar.

Yazı yazmaya başladın aynı özelliklere sahip kelimeler ard arda gelmeye başladı virgül ile bunları ayırarak birbirinden bağımsız olduğunu gösterirsin.

Arkadaşına bir konu hakkında mektup yazıyorsun söylemek istediğin ama yazamadığın birşeyler olduğunu anlatmak için cümlenin sonunan  üç nokta yan yana koyman yeterlidir.

Anlatmak istediğin konuda aynı örnekler ard arda geldiğinde bu cümlelerin ayrı olduğunu göstermek için noktalı virgül kullanman gereklidir.

Benden aldığın bir sözü yazacak olursan önce iki nokta üst üste koyarsa bu noktadan sonra bu söz babama ait demek istemiş oluyorsun.

Bir konu ile ilgili benim ilgimi mi çekmek istiyorsun sadece soru sorman gerekiyor. Soru sorduğunu anlamam için soru işaretine ihtiyaç duyarsın.

Sevgiline e mail atıyorsun duygularındaki derinliği anlatabilmek için  ! ünlem işareti yeterlidir.

Kompozisyon hazırlıyorsun kısaltmalar yapıyorsun ve onların sonlarına ek geliyor bunları ayırmak için tırnak işareti koyman yeterlidir.

Yani kısaca güzel anlatım için bütün bu yazım işaretlerini çok iyi bilmen gerekiyor diye sözünü sonlandırdı.

Deniz babasına teşekkür ederek durumu zihninde daha da netleştirdi.

 

 

 

Başarılar dilerim

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...