1 görüntülenme
Sağlık kategorisinde (860 puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

(860 puan) tarafından cevaplandı

Diabetus mellitus, pankreasın beta hücrelerinden salgılanan insülin hormonunun tamamen ya da kısmen yetmezliği ya da salgılanmasına karşın vücutta kullanılamaması sonucu oluşan kronik bir metabolizma bozukluğudur.

Diabetus mellitus dört şekilde görülür. Bunlar;

  • Tip 1 diyabet ( genç tip - julvenil tip): genetik, çevresel ve otoimmun faktörlerin rol oynadığı diyabet tipidir. İnsülin salınımı çok az ya da hiç yoktur, hasta insülini dışardan almak zorundadır. Genellikle çocukluk döneminde görülür.
  • Tip 2 diyabet (erişkin tip) : hastalık genellikle 40 yaşından sonra görülür. Diyabetin insüline bağımlı olmayan tipidir. Hastaların %60-70 i şişmandır. Diyabet hastalarının %80'ini oluşturur. Bu hastalarda insülin salgılanır fakat yetersizliği söz konusudur. Diğer bir neden ise dokuların insüline dirençli olması ve karaciğerden glikoz salınımının artmasıdır.
  • Gestasyonel tip: Gebelerin %2-8'inde görülür. Genellikle gebeliğin üçüncü trimestirinde ortaya çıkar. Gebelik sonrası Tip 2 diyabet olma oranı yüsksektir.
  • Diğer tipler: Tip 1 ve Tip 2 diyabetle bağlantısı olmayan ve etiyolojileri bilinen diyabet türlerini içerir.

Diyabetin dört kardinal belirtisi vardır;

  1. Poliüri: sık idrara çıkma 
  2. Polidipsi: çok su içme
  3. Polifaji: çok yemek yeme 
  4. Kilo kaybı

Tanı: Labaratuvarda yapılan biyokimyasal tekniklerle kan şekerinin seviyesi ve idrarda şekerin olması gibi durumların değerlendirilmesi ile tanı konur.

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...