Merhaba,
Hava kirliliği nasıl oluşur sorusunu cevaplamaya çalışalım.
Hava kirliliğini iki unsurda incelemek gereklidir. İnsan kaynaklı hava kirliliği ve Doğal kaynaklı kirlilik
İnsan kaynaklı (yapay kaynaklı) hava kirliliği nedenleri:
Bu hava kirliliğinin temelinde daha çok karbon kaynaklı yakıtların kullanılması vardır. Bu kaynaklar kullanım çeşitliliğinden dolayı yoğun şekilde kirliliğe neden olmaktadır.
Trafikten kaynaklı kirlilik: Günümüzde en çok kullanılan karbon tabanlı yakıt olan petrolün ortaya çıkardığı kirlilik türüdür. Petrol ve türevleri trafikteki araçlarda yoğun şekilde kullanıldığı için günümüzdeki en büyük kirlilik nedeni olarak görülmektedir.
Isınma kaynaklı kirlilik: İnsanların ısınmak için karbon tabanlı yakıtları kullanması ile ortaya çıkan kirliliktir. Kömür ve ağaçların yakılması ile ortaya çıkar. Şehirlerde olması nedeniyle insan sağlığını tehdit etmektedir.
Sanayii kaynaklı kirlilik: Bu kirlilik türünde karbon tabanlı yakıtların sanayi ve elektrik üretiminde kullanılmasından kaynaklı kirlilik oluşmaktadır.
Doğal Kaynaklı Hava Kirliliği:
Doğal halde yer yüzünde veya yer altında bulunan maddelerin ortaya çıkardığı kirlilik türüdür.
Bunları sıralayacak olursak:
Volkanik Temelli Kirlilik: Volkanlar aktif hale geldiklerinde açığa çıkardıkları gazların etkisi ile atmosferi kirletir.
Orman yangını Temelli Kirlilik: Ormanda bulunan ağaçların tuttukları karbonların yangın ile birlikte açığa çıkmasının yarattığı kirliliktir.
Buharlaşma Temelli Kirlilik: Dünya yüzeyinde veya mağmada bulunan gazların buharlaşması ile ortaya çıkan kirliliktir.
Esenlikler dilerim