Merhaba,
Gerçek anlamda su dolu bardağa su doldurmaya çalıştığımızda sonradan doldurduğumuz su taşmaya başlar. Bardağın kapasitesinden fazla su doldurulamayacağı gözlemlenir.
Atasözümüzün anlatmak istediğini en kısa şekilde ifade edecek olursak: " Her türlü şeyin bir dolum, öğrenme sınırı vardır. Bu sınırların üzerine çıkmak malzeme veya kişiler için artı bir değer katmamaktadır."
Atasözümüzde anlatılmak istenen konusunda yorum yapacak olursak;
Genel anlamda her şeyin bir kapasitesi bulunmaktadır. Kutuların, çukurların ve insanların bilgi alma seviyeleri gibi birçok şey sınırları dahilinde alım yapabilmektedir.Eğer sınırların üzerinde yükleme yapılmaya çalışılırsa fazla olan kısım genelde taşmaya başlamaktadır.
İnsanların anlayış ve kavrayış durumları değişkenlik gösterir. Bu değişkenlikten dolayı hangi insana ne kadar bilgi verileceğinin bilinmesi çok önemlidir. Bazı insanların teknik bilgileri öğrenme konusunda belli bir seviyenin üzerine çıkıldığında anlamadığını görürüz. Örnek verecek olursak, bilgisayar konusunda monitör, klavye ve maus herkes tarafından bilinmektedir. Fakat bu bilgilerin daha fazlasını anlatmaya başladığınızda insanların anlama durumu ortadan kalkar. Bu kişilere kapalı devre sistemi veye anakartın devreleri hakkında bilgi verirseniz bu bilgileri anlayamaz. Bu durumda o kişinin bardağını taşırmış oluruz.
Kısaca her şeyin bir kapasitesi vardır. Bu kapasitenin üzerine çıkmak sadece gereksiz bir çaba olmaktadır.
Başarılar dilerim