1 görüntülenme
Türkçe kategorisinde tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

(33.1k puan) tarafından cevaplandı

Merhaba

  • Çanakkale Savaşı 1914 ,1915 yılları arasında meydana gelen ve Türk tarihindeki yeri bir Malazgirt Zaferi, bir Miryekefalon  Zaferi, bir İstanbul'un Fethi, bir Mohaç Zaferi kadar önemlidir. 
  • Çanakkale Savaşı Türklerin tabiri caizse yedi düvele karşı verdiği bir savaştır. Bu savaşta dünyanın farklı yerinden gelen binlerce askere karşı Türk askeri tek başına savaşmıştır.
  • Çanakkale Savaşları Türklerin Karlofça'dan beri devam eden yenilme serisini durduran savaştır. Çanakkale Savaşında kazanılan zafer ile Türk halkının ve ordusunun kendisine olan güveni yerine gelmiştir.
  • Çanakkale Savaşında savaşan kadrolar daha sonra Kurtuluş Savaşını yapan kadrolardır.Kurtuluş Savaşının temelleri burada atılmıştır.
  • Çanakkale Savaşı yeniden düzenlenen Osmanlı Ordusunun ilk kazandığı zaferler arasındadır.
  • Çanakkale Savaşında Mustafa Kemal Paşa bir kahraman olarak ortaya çıkmıştır.
  • Bütün yoluk ve zorluklara rağmen Türklerin bir çok şeyi başarabilceğine lan inançları ortaya çıkmıştır.
  • Türklerin savaşta bile düşmanlarına insancıl davrandığının ispat edildiği savaştır.
  • Türklerin kendilerine gelmelerini sağlamıştır.

 

(26.6k puan) tarafından cevaplandı
Merhaba,

Çanakkale savaşlarının Türk tarihi açısından önemi  değişik şekillerde değerlendirilebilir. Ben daha çok savaş ve sonrası için değerlendirme yapmak istiyorum.

Çanakkale savaşları sırasında ülkenin o dönemdeki nüfusa oranla genç kuşaklarının şehit olması ile genç kuşak açığı oluşmuştur. Bu durum ilerleyen dönemlerde gelişme açısından kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti devleti için yetişmiş insan sorununa neden olmuştur.

Çanakkale savaşlarını en önemli sonuçlarından biri Mustafa Kemal'in tüm Türk halkı tarafından tanınmasını sağlamıştır. Buradaki başarılarından dolayı kurtuluş savaşında millet korkmadan savaşa katılmıştır.

Osmanlı devletini oluşturan Türklerin öz vatanlarına geldiğinde savaşın seyrinin değişeceği bütün dünyaya anlatılmıştır. Bitti denilen ordunun bu başarısı karşısında daha yavaş hareket etmek zorunda kalmışlardır.

Çanakkale savaşları aynı zamanda Türkiye Cumhuriyetinin kurulması için ilk adım olarak görülmelidir. Çünkü Mustafa Kemal liderliğini kabul eden bir millet aynı zamanda onun fikirlerini de benimseme konusunda sorun yaşamamıştır.

Esen kalın
Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...