1 görüntülenme
Sosyal Bilgiler kategorisinde (5.3k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

(33.1k puan) tarafından cevaplandı
 
En İyi Cevap

SEYİT ONBAŞI

  • Çanakkale Savaşlarının en ünlü kahramanlarından biridir. Çanakkale Savaşı'nın yaşandığı sırada göstermiş olduğu olağanüstü kahramanlığı dilden dile dolaşmaktadır.
  • 18 Mart 1915 tarihinde Çanakkale Boğazı'nı geçmek için harekete geçen İtilaf Devletleri Donanması Boğaz'da bulunan tabyaları top ateşi ile susturmayı başarmıştır. Rahat bir şekilde geçebileceğini düşünerek yoluna devam etmektedir.
  • Topçu tabyalarından birinde topun başında olan Seyit Onbaşı düşmanın ateşi ile bozulan vinci tamir etmeye çalışmaktadır. Bu sırada Boğaz'dan geçmekte olan İngiliz gemisi  Ocean'ı görür. Yapması gereken topu ateşlemektir. Fakat vinç bozuk olduğu için topa mermi yüklemek imkansızdır.
  • Seyit Onbaşı Allah'a sığınır ve "Ya Allah!" der, 215 kg ağırlığındaki top mermisini sırtına alır ve topun namlusuna koyar. Top ateşlenir. Mermi gider doğruca Ocean'u vurur. Bir anda neye uğradıklarını anlayamayan İngiliz donanması ateşe başlayacağı sırada Nusret Mayın Gemisi tarafından döşenen mayınlara çarpar yara alır.
  • Seyit Onbaşı topu doldurmaya devam eder. Top iki defa daha ateşlenir. Sonunda  Ocean Çanakkale Boğazının sularına gömülür.  Ocean batınca İtilaf Devletleri donanması durur. Geri çekilirler. Daha sonra Çanakkale'yi karadan geçmeyi denerler.
  • Seyit Onbaşı'nın yaptığı insan üstü bir davranıştır. Savaş bittikten sonra tekrar benzer mermiyi kaldırmayı denese de başarılı olamamıştır.
  • Seyit Onbaşı insanın imanı ve vatan aşkı ile yapamayacağı hiç bir şey olmadığını gösterir.

                                                                    Ruhun şad ols***

*

ht***//www.odevc***r.com/2920/seyit-onba%C5%9F%C4%B1-ka%C3%A7-kiloluk-mermi-kald%C4%B1rd%C4%B1?show=2928#a2928

tarafından yorumlandı

Keşke daha kısa olsaydı.frown

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...