Merhaba,
ETKİLİ İLETİŞİM
Değerli öğretmenlerim ve arkadaşlarım
Benim bu gün ki konuşmamın konusu Türkçeyi doğru ve etkili kullanmanın iletişimdeki etkileri üzerine bilgilerimi aktarmaktır.
Türk dilinde kullanılan kelimelerin anlamları duruma göre değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin, “dağ” kelimesi normal şartlarda coğrafi bir terimdir. Cümle içinde kullandığımız zaman anlam farklılaşması oluşabilmektedir.
“Dağ gibi adam” kelimesi heybeti anlatırken “ Kaz dağları daima güzeldir” kelimesinde ise Coğrafi bir deyim olarak kullanılmıştır.
Örneğimden de anlaşılacağı gibi kullandığımız kelimenin kullanıldığı cümledeki anlamının farkında olarak konuşma yapılması gerekmektedir. Eğer kelimenin değişen anlamının farkında olmazsa soranlar ortaya çıkabilir.
Güzel bir şeyler yaptığımızı düşünürken arkadaşlarımızla iletişimlerimiz bozulabilir. İnsanlarla olan güven iletişimlerimiz zarar görebilir.
Yani Türkçede kullanılan kelimelerin hangi cümlelerde ne anlam kazanacağı konusunda dikkatli olmalıyız.
Bütün bunların dışında söylediğimiz kelimenin anlamı ile ifadesi arasında paralel bir süreç geliştirmeliyiz.
Çok üzgün olduğumuzu söylerken gülümsemek kelimenin anlamının kaybolmasına ve alay edilmesi durumunun oluşmasına neden olmaktadır.
Anlatmak istediğim gibi Türkçenin düzgün kullanılabilmesi için hangi kelimenin nerde hangi anlama geldiğine dikkat ettiğimiz gibi kelimelerin ifadesine de dikkat etmeliyiz.
Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.