Merhaba,
Bu atasözümüzde daha çok birlikte hareket etmekten bahsedilmektedir. İnsanlar el ele vererek birçok işi başarırken değirmende işini yapabilmek için yelden destek almak zorundadır. Değirmen yelin etkisi ile dönmeye başladığında yel ile birlikte el ele vermiş olur.
BİRLİKTE ÇOK İŞ YAPMAK
Denizlinin köylerinden birinde yaşamakta olan Ahmet ağa arazisinin birine su götürmeye karar verir. Orada sulama ile mısır yetiştirmeye karar verir.
Her sabah kalkar tarlasının yolunu tutar. Ovadan geçmekte olan nehirden kendi tarlasına doğru bir yol açarak suyun gelmesini sağlamaya çalışmaktadır. Bu amaç için çok çalışmasın karşın istediği gibi bir sonuca ulaşamamıştır. Kendi başına yaptığı çukurun boyu çok kısa imiş. Bu konuda bir çözüm üretmesi gerektiğine karar vermiş. "El el ile değirmen yel ile" deyimini kendi kendine mırıldanmaya başlamış.
Kendisi tarlasının çevresinde bulunan arazilerin sahipleri ile konuşmaya karar vermiş. Yapmak istediği mısır ekimi için suya ihtiyaç olduğunu anlatmış. Mısırın nasıl yetiştirileceğini arazi sahiplerine anlatarak onları bilgilendirmiş. Tarla sahiplerine hadi birlikte mısır üretimine geçelim ve köyümüzü kalkındıralım demiş.
Köylüler kendi aralarında bu konuyu konuşmuşlar. Ahmet ağanın teklifini kabul etmişler. Hemen işe girişmişler. Ahmet ağanın uzun sürede açmaya çalıştığı kanal bir anda ilerlemeye başlamış. Motorların dahil olması ile birlikte düşündüğünden daha kısa zamanda bütün tarlalara kanallar oluşturulmuş ve tarlalara yavaş yavaş su verilmeye başlamıştı.
O esnada Ahmet ağa "el el ile değirmen yel ile" diye boşuna dememiş atalarımız diyerek keyifle tarlalara bakmış. Mantıklı bir karar verdiğini görerek kendisi ile içten içe gurur duymaya başlamış.
Esen kalın.