1 görüntülenme
Türkçe kategorisinde (5.3k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

(26.6k puan) tarafından cevaplandı

KOMŞULUK

                Toplumların birlikte yaşamasını sağlayan değerlerden biri yardımlaşma ruhudur. Birbiri ile yardımlaşmayı başarabilen toplumlar daima daha huzurlu ve güçlü olmuştur.

                İslam dinimiz toplumsal yaşamın gerekliliğinin farkında olduğu için bayramlar düzenleyerek yardımlaşmayı teşvik etmiştir. Fitre ve zekat vererek toplumdaki düşkün ve yoksullara yardım edilmesini istemiştir. Çünkü toplumdaki bireylerin karınlarını doyması, huzurlu olması aynı zamanda toplumun huzurlu olması anlamına gelmektedir.

                Dinimiz toplumsal anlamda güçlü kalmanın temellerini oturtmak istemiştir. Bunun için her Müslümanın önce kendisine sonra çevresine değer vermesi gerektiğini söylemiştir. Kendi karnımızı doyurduğumuz zaman komşumuzun karnını doymasına yardım etmemiz hem komşumuz hem kendimiz için güvenin temelini oluşturacaktır. Yani birlik olmanın duyusunun oluşmasına temel oluşturacaktır.

                Toplumsal birliktelikte bencilliğe yer yoktur. Bencillik yapan kişiler toplum tarafından dışlanırken aynı zamanda toplum için tehdit olarak görülebilmektedir. Dinimiz bu gerçeğin ışığında bencilliği yasaklamıştır.

                Dinimizde, inancımızda “komşusu aç iken tok yatan bizden değildir”  sözü ile bencilliğimizi bir kenara koyarak yardıma ihtiyacı olan kişilere yardım etmemiz önemlidir. Bu yardımlara en yakın çevremizden yani komşularımızdan başlamamız gerektiği söylenmektedir. Çünkü komşumuz huzurlu olmalı ki bizde onlarla birlikte huzur içinde olalım.

Başarılar dilerim

(32.2k puan) tarafından cevaplandı

KOMŞULUK ve GÜVEN

        Küçük ve büyük toplulukları ayakta tutan unsurlardan biriside toplum içindeki dayanışma bilincidir.

        Dayanışma bilinci içinde olan toplumlarda sosyal farklılıklara rağmen büyük uçurumlar bulunmamaktadır. Çünkü kendi  yaşantısının seviyesine göre daha kötü durumda olan insanlara destek olmak kişilerin kendilerini iyi hissetmesine neden olur. Yardım eden birey aynı zamanda o toplumun bir parçası olduğunu fark eder. Bu ait olma duygusu ile birlikte daha çok kendini güvende hisseder. Bu ait olma duygusu mahalle içindeki bireyler arasında olduğu zaman daha güçlü olmaktadır. Mahalledeki insanlar bilir ki zor zamanlarında yanlarında duracak destek olacak birileri bulunmaktadır. Yardım edende bilir ki insanlara yardım etmek daima onların kendisine karşı daha muhabbetle yaklaşmalarına neden olur.

        Yani diğer insanların yardıma ihtiyaç duyduğu durumlarda yanlarında olmak insanların kendilerini iyi hissetmesine neden olmaktadır.  İçindeki insan olma duygusunu pekiştirdiği için daha ilerleyen süreçlerde yardım etme konusunda daha cesur ve istekli olmaktadır.

        Komşuluk ilişkileri pek farkında olmasakta aslında her birey için güçlü bir hayata tutunma ilişkisidir.

 

Başarılar dilerim

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...