YAN GİDEN YENGEÇ
Osman liseye giden bir öğrencidir. Gittiği bütün okullarda bir şekilde sorunlar yaşamış ve okul değiştirmek zorunda kalmıştır.
Yeni lisesi ise bir meslek lisesidir ve burada kendisi gibi sorun yaşayan birkaç öğrencinin olduğunu fark etmişti. Onlarla arkadaş olmuş. Birlikte takılmaya başlamışlar. Arkadaşlıkları gün geçtikçe ilerlemiş. Okuldan birlikte çıkmaya, birlikte gezmeye gitmeler günlük davranışlar haline gelmiştir.
Arkadaşlıkları ile birlikte haylazlıkları da artmaya başlamıştı. Birlikte hareket ettikleri içen sorunlar hızlı bir şekilde artmaya başlamış. Diğer arkadaşları ile sürtüşmeler artmış gün geçtikçe sinirli davranışlar gösterir olmuş.
Davranışlarındaki olumsuzlukların artması üzerine Okul rehberlik öğretmeni Osmanı görüşmek için odasına davet etmiştir. Osman Rehberlik odasına gelerek öğretmeni ile görüşmeye başlamıştır.
Rehberlik öğretmeni Osmanın dosyasını inceledikten sonra: Osman bizim okulumuza gelmeden önce üç okul değiştirmişsin ve hepsinde arkadaş ilişkilerinde sorunlar yaşadığın yazılmış. Neden bu şekilde oldu anlatmak ister misin?
Osman cevap vermiş: Öğretmenim benim suçum hiç bir zaman olmadı. Arkadaşlarım benim kafamı kızdırdı bende onlara günleri gösterdim. Çünkü onlar benim dediğim gibi davranmadı.
Rehberlik öğretmeni: Peki bütün sürtüştüğün arkadaşların okullarında kalırken sen okul değiştirmek zorunda kalmışsın bu neden peki diye sordu.
Osman: Öğretmenim bana okul idareleri hep bana haksızlık yaptı. Beni hep suçlu buldu. Haklı olan ben olsam da okuldan ayrılmak zorunda kalan benim dedi.
Rehberlik öğretmeni: Bütün bu yaşananlardan sonra değerlendirme yaptığında kendi davranışlarında değişiklik yapman gerektiğini düşünüyor musun? Bak burada da arkadaşlarınla sorunlar yaşamaya başladın bence bu konuda birlikte bir şeyleri gözden geçirmemiz gerekli gibi geliyor bana dedi.
Osman atıldı hemen ve dediki, öğretmenim benim davranışlarımda hiç hata yok. Bütün hatalı olanlar arkadaşlarımdır.O yüzden değiştirilecek bir davranışım yok. Ayrıca ben bütün doğruları biliyorum. Onlar bir şey bilmiyor diye söyledi.
Rehber öğretmen Osman bak senin davranışların için bir atasözü vardır. "Yengece; niçin yan yan gidersin? Demişler. Serde kabadayılık var, demiş." Yani yaptığın hatayı kabullenip çözüm arayacağın yerde, davranışlarının hepsinin doğru olduğunu düşünerek kendini rahatlatıyorsun. Fakat hayatına baktığımız zaman sürekli olarak arkadaşların ile sorunlar yaşıyorsun. Bence bu konuda tekrar düşünmen gerektiğini düşünüyorum dedi.
Osman yani hocam ben şimdi hatalı mı davranıyorum? diye sordu.
Rehberlik öğretmeni; gözden geçirmemiz gereken davranışların var. Onları değiştirirsek daha iyi ilişkilerin olabilir dedi.
Osman: teşekkür ederek dışarı çıktı ve düşüncelere daldı.
Esen kalın