1 görüntülenme
Türkçe kategorisinde (33.1k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

(26.6k puan) tarafından cevaplandı
Merhaba,

Anlatacağım efsane Erzurum yöresine ait bir efsane olarak anılmaktadır.

GELİN GELDİ

Köyün birinde güzel bir genç kız yaşarmış. Çevredeki köylerde ki gençler bu kızın güzelliğini duydukça görmek için köye akın edermiş. Bu gençlerden biri kıza vurulur. Aşık olur. Kızın gönlünü kazanmak için çok uğraşır ve en sonunda kızın gönlünü kazanır. Oğlan kıza aşıktır, kız oğlana aşıktır. Aileler anlaşır ve gençlerin evlenmesine onay verilir.

Fakat düğünden önce bir sorun vardır. Genç askere gitmemiştir. Gencin askere gitmesi beklenmeye başlar. Genç askere gider.  Kız baba evinde oğlanı bekler. Oğlan döneceği günü bekler. Bu şekilde karşılıklı hasretlik giderken köye bir haber gelir. Oğlan askerde şehit olmuştur. Düğün, gelinlik beklerken şehit haberi alan kız yıkılır karalar bağlar. Zaman içinde gerçeğe kabullenir.

Kızın normale döndüğünü düşünen aile kıza talipli gelenlerden birine kızı verir. Düğün dernek kurulur. Davullar çalar, oyunlar oynanır, zurnalar eşlik eder. Düğün alayı gelir kızı alır ve dönüş yoluna koyulur. Dönüş yolunda göl kenarında dururlar. Gelin kız da gölün kenarına suya bakmaya gider. Suyun yanında dururken birden Aşık olduğu oğlanı suyun içinde görür gibi olur. Hiç bir şey düşünmeden göle dalar yürür gider.

Gelinin göle girdiğini gören gelin alayı kızın döneceğini bir umutla beklemeye başlar. Gölde her dalgalanma olduğunda " Gelin Geldi " diye seslenirler ve heyecanla ayağa kalkarlar. Gelin alayı akşama kadar bekler her dalgada  "Gelin Geldi" heyecanı yaşarlar.

Gelin geldi  efsanesi iki aşığın birbirine kavuşamamasını anlatan bir efsanedir. Olayın geçtiği gölün adı GELİN GELDİ GÖLÜ olarak anılmaktadır.

Esen kalın
Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...