1 görüntülenme
Türkçe kategorisinde (38.7k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

(32.2k puan) tarafından cevaplandı

Merhabalar

Düzeltme işareti (^)  şeklindedir. Genelde harflerin üzerine konan şapka olarak tanımlanarak akılda kalması kolaylaştırılır.

Günümüzde kullanımı düşük olmasının sebebi bu konunun basın yayın organlarında önemsenmemesi, okullarda eğitimlerde  bahsedilse dahi günlük hayatta çok fazla kullanım alanının olmaması, yazılarda dikkat edilmekle birlikte günlük hayat içinde kullanılan yazılarda kullanılmaması nedeni ile kullanım oranı düşmüştür. Düzeltme işareti yürürlükten kalmamıştır ve kullanılmaktadır.

Yazı dilinde ifade edilen kelimenin anlamını ortaya çıkarmak için kullanılır. Şapka kullanılmadığı zaman anlam karmaşasası olmaktadır. Ayırt edilmesi zordur. Bu karmaşaya en güzel kelime  (hala) kelimesidir.  “Hala”yazdığımız zaman babanın kız kardeşi anlamına gelir fakat  "hâlâ" şeklinde ifade ettiğimizde ise “henüz” anlamına gelmektedir.

Düzeltme işareti Türkçe kelimelerde kullanılmamaktadır. Arapça kelimelerde kullanılmaktadır.

İnceltme için kullanılmaktadır. “ g,k,l” için çoğunlukla kullanılmaktadır. Bu harflerin üzerinde kullanıldığında gırtlaktan daha ince bir sesin çıkarılması gerektiği anlaşılmaktadır.

Uzatma için kullanılmaktadır.  Aynı harflerin kullanıldığı kelimelerde seste uzatma yapılarak farklılık vurgulamak için kullanılır.

Yazılışları anlı anlamları farklı kelimeler için kullanılmaktadır. adet (sayı), âdet (gelenek,görenek), hal (sebze, meyve vb. satılan yer), hâl (durum, )

Arapça ve Farsçadan dilimize geçen bazı isimler için kullanılır.

Belirtme eki ile iyelik ekinin karışmaması için kullanılır.

Örnekler:

Bize sükût içinde beklememiz gerektiğini söyledi.

Her gün iflâs haberleri geliyordu.

Dışarıda lâpa lâpa kar yağdığını sanıyordu.

 

BAŞARILAR DİLERİM

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...