Merhabalar,
Milli destanlarımızdan biri olarak “ŞU DESTANI” tarafımdan seçilmiştir.
Şu Destanı Büyük İskender ile Saka Türkleri arasındaki mücadele süreçlerini anlatmaktadır. ŞU ismi ise o dönemdeki Saka hükümdarının adı “ŞU” olmasından kaynaklanmaktadır. Bu destan aynı zamanda günümüz Türkmenlerine ilk Türkmen denişinin anlatımıdır.
Destan Kaşgarlı Mahmud Divan ü Lügat-it Türk eserinde bu destan geçmektedir. Bu destanda Büyük İskender aynı zamanda ZULKARNEYN olarak adlandırılmıştır.
Destanı kısaca anlatacak olursak;
Büyük İskender Türk memleketlerini almak üzere harekete geçmiştir. Bu dönemdeki Türkmenistan hükümdarı ŞU isimli bir gençtir. Bu hükümdar Büyük İskenderin akınlarının gelip geçici olduğunu düşünmektedir. Bu düşünceye uygun olarak savaşmak yerine daha derinlere daha doğuya gitmeye karar vermiştir. Halkı ile birlikte yola çıkarlar. Bu yola çıkış sırasında 22 aile bu yolculuğa katılmaz ve yerlerinde kalır. Gidenlere katılmaya çalışan iki aile bu grupla karşılaşır. Kendi aralarında konuşurlar. Büyük İskenderin kalıcı olmadığını söyleyerek KAL AÇ dediler. Kal a eğlenmek, oyalanmak anlamında kullanılmıştır. Bu iki ailenin soyundan gelenlere de KALAÇ denmiştir. Büyük İskender gelir bu aileleri görür ve Türk’e benziyor anlamına gelen “TÜRK MANED” demiştir. Bu süreç aynı zamanda 22 ailenin Türkmenlerin atası olmasına sebep olmuştur. Kalaçlar ile birlikte 24 aile Türkmenlerin atasıdır.
Hükümdar ŞU bu süreçe Uygurların yanına gider. Uygurlarla birlikte Büyük İskenderin öncü birliklerine baskın düzenler. Barış yaparlar. Büyük İskender uygur illerini yaptırır ve geri döner.
Hükümdar ŞU Balasagun’a dönerek ŞU şehrini yaptırır. Bu şehre bir tılsım koyar. Bugün dahi bu leylekler şehrin karşısına gelir fakat şehri geçip gidemezler.
Başarılar dilerim