DUYARLILIK
Toplumsal yapı içinde var olan insan çevresi ile daima iletişim içindedir. Bu iletişim yöntemlerinden biriside başkalarına karşı duyarlı olabilmektir.
Duyarlı olma konusunda toplumsal değerlerimiz bulunabilmektedir. Duyarlılık aynı zamanda bir grubun ayakta kalmasına yardımcı olur. Duyarlılık üzerine kurulmuş olan ilişkiler daha uzun süreli devam edebilmektedir. Toplumdaki bireylerin birbirlerine yönelik olarak duyarlı davranmaları topluluğun daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır.
Deprem gibi ağır yıkıcı bir doğa olayında duyarlılık devreye girebilir. Bu durumda yardım etme bilinci, destek olma düşüncesi ve ayakta kalma duygusu oluşur. Bu duyguların oluşması duyarlılıklarımızın sonucunda gelişir.
Duyarlılığın az olduğu gruplarda ve toplumlarda çözülmeler artmaktadır. Duyarsızlıklardan kaynaklanan ait olma duygusunun oluşmaması toplumsal kırılmaları daha güçlü yapar. Kırılmalar daha sert olur. İnsanlar bir birlerinden nefret eder.
Türk toplumunun yardımlaşma davranışı çok uzun yıllar süren duyarlılıklarla oluşturulmuştur. Bu yardımlaşma duyarlılığı zorda kalan insanlar için umut, ait olma ve değerlilik hislerinin yaşanmasını sağlamaktadır.
Duyarlı topluluklar bir arada kalma eğilimini daha fazla göstermektedir.