EMPATİ
İnsanların birbirini anlaması ilk insandan itibaren var olan bir davranış tarzıdır. Karşıdakini anlama çabası aynı zamanda onunla temasa geçebilme yolunu bulmaya yardımcı olan bir unsurdur.
Herkeste biraz empati vardır. Bu empatinin geliştirilmesi veya yok edilmesi kişilere bağlıdır. Küçüklükten başlayan empati kurma alışkanlığı büyüdükçe devam eder. Bu dönemlerde empati kurmama konusunda çaba gösterilirse empati düzeyinde düşme olur.
Empati kuran insan bir nevi karşıdaki kişi olur. Onun duygu ve düşüncelerini yaşar. Bunları anlar. Karşıdakinin neler hissettiğini bildiğimiz zaman yardım etmek kolaylaşır. Tabi bu durumu kötüye kullanan kişilerde çıkıyor.
Empatik davranışlar dikkatli olunmadığı zaman sorun çıkmasına neden olabilir. Örneğin empati kurduğunuz kişi ile birlikte ağlamak, üzülmek ve düşünmek empatinin en kötü durumudur. Çünkü yardım etmek veya anlamak yerine aynı yaşantıları birlikte yaşanmış olmaktadır.
Empatik davranışlarda beklenen kişinin karşıdakini anladıktan sonra ona göre davranış ve düşünce üretmesidir. Bu yüzden birlikte ağlayan empatiden çok anladıktan sonra tekrar kendimizi olmamız önemlidir. Empatiden sonra kendimiz olursak ancak yardım edebiliriz.
Empatik insanlar daima iç dünyalarına dönmeyi becerebilen insanlardır.