KADERCİLİK ANLAYIŞI ve TEHLİKESİ
Dinimizin imanın şartlarından temel şartlardan biridir. Kadere iman etmeyen kişi veya kişiler imanın şartlarını yerine getirmiş sayılmaz. Bu durumda kişi tam Müslüman kabul edilmez.
Kadercilik anlayışı tam anlaşılmadığı için insanların kendi sorumluluklarından kaçmasına neden olmaktadır. Bu nedenden dolayı kişilerin bu inancı tam olarak anlamaları gereklidir. Kader inancını tam olarak anladıktan sonra yaşantılarına yön vermelilerdir.
Yanlış anlaşılan kadercilik anlayışı kişide sorumluluğu başkasına atma özelliklede Allah’a atma gibi yanıltıcı bir davranışa iter. Yani kişi yaptığı her türlü suçun sebebi olarak Allah’ı görür. En küçük kötülüklerinde bile Allah yazmış ne yapayım der işin içinden çıkarlar.
Yani kadercilik anlayışı kişilerin doğru karar vermesi noktasında dikkati çeker. Yapılması gerekenlerin düzgün şekilde yapılmamasının sonuçlarını kadere bağlamak kolaycılıktır. Birine zarar verme isteğimizin önüne geçemeyip zarar veririz ama bunun kader olduğunu söyleriz. Kötü bir şeyler yapmaya karar veririz bunun Allah tarafından yazıldığını söyler işin içinden çıkarız.
Yanlış kadercilik algılayışı insanların kendi aldığı kararların sorumluluklarını almaması için bahane üretir. Doğru kadercilik ise kişinin alacağı kararın Allah tarafından bir şekilde değerlendirileceğinin bilincinde olur. Bu bilince göre doğru karar verir. Kararlarının sonucu konusunda Allah’a sığınır.
Kadercilik kişilerin anlayışına göre değerlendirilmeyecek şekilde insanlara anlatılmalıdır.
Başarılar dilerim