1 görüntülenme
Türkçe kategorisinde (38.7k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

(5.3k puan) tarafından cevaplandı

Kadercilik demek Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlük'te "Her şeyin, alın yazısına göre önceden belirlenmiş olduğuna, insanın bu önceden belirlenmiş olan alın yazısını değiştiremeyeceğine inanan dünya görüşü, kadercilik, cebriye, fatalizm." olacaktır.

Kadercilik Anlayışı ve Zararları
Kadercilik anlayışı insanların kendi gelecekleri üzerinde hiçbir şeyi değiştiremeyeceklerine inanmak demektir. Hayatında hiçbir şey üzerine kontrolü olmadığına inanır. Bu kişiler bu yüzden hayatlarını geliştirmek için herhangi bir çabada bulunmazlar. Örneğin, kaderci olan bir öğrenciyi ele alalım. Sınavlarda alabileceği notu artırabileceğini düşünmez çünkü tüm notların kaderinde olduğunu düşünür.
Buna karşılık tevekkül inancında ise insanlar elinden geleni yaparlar ve daha sonrasında geri kalanını Allah'a bırakırlar. Allah işte bunun sonunda onlar için hayırlısını verir ve böylece insanlar ellerinden gelenin en iyisini yapması ile hayat kaliteleri artar. Örneğin, sürekli çalışan bir öğrenci sınavlarında daha yüksek notlar almaya başlar. Daha sonra çok daha iyi yerlere gelebilir. Bunun sonucunda toplum için daha yararlı bireyler oluruz.
İşte bu yüzden kadercilik anlayışı bizim hayatta herhangi bir adım atmamızı, topluma iyi bir insan olmamızı engeller. Buna karşılık tevekkül anlayışı ile toplumda yer alır ve böylece toplum daha iyi olur.
(32.2k puan) tarafından cevaplandı

KADERCİLİK ANLAYIŞI ve TEHLİKESİ

         Dinimizin imanın şartlarından temel şartlardan biridir. Kadere iman etmeyen kişi veya kişiler imanın şartlarını yerine getirmiş sayılmaz. Bu durumda kişi tam Müslüman kabul edilmez.

         Kadercilik anlayışı tam anlaşılmadığı için insanların kendi sorumluluklarından kaçmasına neden olmaktadır. Bu nedenden dolayı kişilerin bu inancı tam olarak anlamaları gereklidir. Kader inancını tam olarak anladıktan sonra yaşantılarına yön vermelilerdir.

         Yanlış anlaşılan kadercilik anlayışı kişide sorumluluğu başkasına atma özelliklede Allah’a atma gibi yanıltıcı bir davranışa iter. Yani kişi yaptığı her türlü suçun sebebi olarak Allah’ı görür. En küçük kötülüklerinde bile Allah yazmış ne yapayım der işin içinden çıkarlar.

         Yani kadercilik anlayışı kişilerin doğru karar vermesi noktasında dikkati çeker. Yapılması gerekenlerin düzgün şekilde yapılmamasının sonuçlarını kadere bağlamak kolaycılıktır. Birine zarar verme isteğimizin önüne geçemeyip zarar veririz ama bunun kader olduğunu söyleriz. Kötü bir şeyler yapmaya karar veririz bunun Allah tarafından yazıldığını söyler işin içinden çıkarız.

         Yanlış kadercilik algılayışı insanların kendi aldığı kararların sorumluluklarını almaması  için bahane üretir. Doğru kadercilik ise kişinin alacağı kararın Allah tarafından bir şekilde değerlendirileceğinin bilincinde olur. Bu bilince göre doğru karar verir. Kararlarının sonucu konusunda Allah’a sığınır.

         Kadercilik kişilerin anlayışına göre değerlendirilmeyecek şekilde insanlara anlatılmalıdır.

Başarılar dilerim

               

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...